Zvláštní cena ČSCH

Dne 28. června 2024 se na půdě velvyslanectví Francouzské republiky v České republice, v Hudebním sále Buquoyského paláce v Praze na Malé Straně uskutečnilo vyhlášení výsledků jubilejního 30. ročníku soutěže vědeckých prací doktorandů a čerstvých absolventů doktorského studia (mladších 33 let). Akci předsedal Jean-Marie Lehn, nositel Nobelovy ceny za chemii (1987) a francouzský velvyslanec Stéphane Louis Joseph Crouzat. Předání se zúčastnili i další dva nositelé Nobelovy ceny Jules Hoffmann (Nobel cena za fyziologii a lékařství, 2011), Alain Aspect (Nobel cena za fyziku, 2022). Kromě zástupců sponzorů byly přítomny i významné osobnosti naší vědy a školství, např. předsedkyně Akademie věd ČR prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc., dr. h. c.

Ve stejný den byla pořádána ve Stavovském divadle Velvyslanectvím Francie v ČR a Francouzským institutem akce pod názvem „Sounds of Science“. Jejím cílem bylo zapojit špičkové vědce a hudebníky do dialogu mezi vědou a uměním. V průběhu večera se střídala hudební vystoupení s populárně-vědeckými přednáškami, které širokému publiku přiblížily nejnovější pokroky ve výzkumu. Tři výše uvedení Nobelisté, se podělili s posluchači o nejnovější vědecké koncepty ve svých oborech způsobem srozumitelným a přitažlivým pro každého, od středoškoláků až po zkušené vědce. Mezi přednáškami zazněla hudební vystoupení v podání Michala Rataje, Jana Trojana a Ivo Kahánka.

Předávané ceny jsou vyhlašovány v sedmi oborech: chemie (Cena Jean-Marie Lehna), medicíny (Cena Alberta Schweitzera), farmacie (Cena Sanofi), počítačových věd (Cena Josepha Fouriera), jaderných věd (Cena Henriho Becquerela), životního prostředí a klimatu (Cena „Make Our Planet Great Again“) a společenských a humanitních věd (Cena Jacquese Derridy).

Nejstarší z nich je „Jean-Marie Lehn Prize for Chemistry“ spolupořádaná Velvyslanectvím Francouzské republiky a Nadačním fondem IOCB Tech Kosponzorem této ceny je Česká společnost chemická, která v soutěži od roku 2015 uděluje svou „Zvláštní cenu ČSCH“ sestávající z ročního bezplatného členství v ČSCH, ročního předplatného odborného časopisu Chemické listy a vyslání laureáta na konferenci pořádanou ČSCH nebo některou z jejích partnerských společností. Letošním laureátem této ceny se stala Mgr. Helena Hrušková, Ph.D. z Ústavu analytické chemie AV ČR, v.v.i. a Masarykovy Univerzity, Brno za práci: „Micro- and mezzo-fluidic instrumentation for enrichment of biological samples“. Diplom byl předán prof. J. M. Lehnem, velvyslancem Francie J.E. p. S. L. J. Crouzatem a předsedou ČSCH prof. Tomášem Navrátilem.

Členkou ČSCH je i laureátka ceny Jean-Marie Lehna za rok 2024, Ing. Karolína Salvadori, z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v.v. i. a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, která první cenu získala za práci „Study of building blocks suitable for preparation of functional receptor materials for sensorics“.

Tomáš Navrátil

Předseda ČSCH

Jan John

Místopředseda ČSCH