Otevřený dopis

Otevřený dopis ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Ing. Robertovi Plagovi, Ph.D.

V reakci na změny ve vzdělávacím oboru chemie v aktuálně vydané verzi Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (RVP ZV, https://www.msmt.cz/file/54865_1_1/) z ledna letošního roku se předsednictvo Hlavního výboru (HV) České společnosti chemické (ČSCH) rozhodlo iniciovat přípravu „Otevřeného dopisu“ ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Ing. Robertovi Plagovi, Ph.D. Cílem tohoto dopisu je vyjádřit zásadní nesouhlas a požádat nejen o pozastavení platnosti nově vydaného RVP ZV, ale rovněž také o obnovu jednání k úpravě RVP ZV jako celku, na kterém se budou v rámci vzdělávacího oboru chemie podílet zainteresovaní didaktici chemie, odborníci v oboru chemie a zkušení učitelé chemie ze základních a středních škol.

Předsednictvo HV ČSCH k tomuto rozhodnutí vedla nejen skutečnost, že změny v RVP ZV byly provedeny bez vědomí odborníků, kteří se revizí RVP ZV v současnosti ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem České republiky (NPI) zabývají, ale především fakt, že na základě provedených škrtů bylo vyřazeno učivo, které je nezbytné pro úspěšné pochopení základů oboru chemie a jehož absence může způsobit zásadní problémy žákům nejen v jejich dalším studiu, ale i při uplatnění chemických vědomostí v běžném životě.

Mezi těžko akceptovatelnými redukcemi učiva dopis jako příklady uvádí redukci vyčíslování chemických rovnic a zákona zachování hmotnosti, vyřazení pojmů fotosyntéza a přírodní látky, nebo témat jako faktory ovlivňující rozpouštění látek. Podle názoru signatářů nelze souhlasit ani s redukováním počtu hodin přírodovědných oborů, které může mít v případě oboru chemie na jeho výuku velmi nepříznivý dopad. Zdůraznění a posílení významu informatiky by bylo možno mnohem efektivněji docílit jejím začleněním do výuky přírodovědných předmětů, např. v aplikacích informačních technologií. Stejně tak dopis odmítá argumentaci, že je učivo dlouhodobě pro žáky náročné a jsou s ním problémy, proto by mělo být vyřazeno.

Dopis společně podepsalo předsednictvo HV ČSCH, výbor odborné skupiny Chemické vzdělávání ČSCH a výbor Olomoucké pobočky ČSCH. Paralelně s odesláním na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky byla kopie dopisu odeslána chemickým školám, chemickým ústavům a Ústřední komisi chemické olympiády, zveřejněna na webu ČSCH a v Bulletinu ČSCH a dána k dispozici médiím. Plné znění dopisu je k dispozici na adrese http://csch.cz/wp-content/uploads/2021/03/Otevřený-dopis-ČSCH-MŠMT.pdf. Podpůrná stanoviska je možno vyjádřit na internetovém portálu  https://e-petice.cz/msmt-chemie.

J. John
předseda ČSCH